Fumfels

Apie agility lietuviškai – dabar jau ir Facebook'e! –> Fumfels

Triukų mokymas

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Gaunu daug klausimų apie tai, kaip mokyti triukų, iš kur gauti idėjų, kokio triuko mokyti, kodėl jų mokau ir t.t. Pakalbėkime apie tai.

Kai mokau triukų, pats triuko mokymas yra mažiausiai svarbus. Priežastis, kodėl pradėjau mokyti triukų – norėjau parodyti dar visai jaunutei La, kad dirbti su manimi yra smagu. Su šuniuku Lo turėjau tiek problemų dėl įvairių baimių, kad visą laiką teko leisti mokant šuniuką nebijoti žmonių, gyvūnų, įvairių garsų ir t.t. O tuomet pas mane pateko La, puikus šuniukas – jokių baimių, fobijų, tiesiog hiperaktyvus, mielas pūkų kamuoliukas. Prieš tai net nenumaniau, kad šuns mokymas gali būti toks paprastas, nes buvau pripratusi prie dviejų pirmųjų savo šunų. La viską suprasdavo per kelias minutes. Jos nesibaigiantis entuziazmas paskatino mane ieškoti naujų įdomių triukų. Tapau tiesiog priklausoma nuo triukų mokymo.

Dabar šunis visko, ko jie turi išmokti, mokau per triukus – triukai skatina juos mąstyti ir moko valdyti kūną. Triukai šunims parodo, kad tarp žaidimo ir darbo nėra jokio skirtumo. Tai šunis skatina pasitikėti savimi. Sukuriamas ryšys tarp šeimininko ir šuns, šuo supranta, kaip mąsto šeimininkas ir atskleidžia, kaip mąsto pats šuo.

Taigi, manau, kad triukai yra labai svarbūs, netgi pati svarbiausia šuns ir žmogaus bendravimo dalis, svarbiausia agility mokymo dalis. Visko, ką šuo turi mokėti agility trasoje, išmokau per triukus.

Išmokyti triuko nėra sudėtinga, sunkiau sugalvoti, KO mokyti. Štai kodėl nuolat keliu įvairius video. KAIP mokyti? Tai paprasta. Tiesiog spauskite klikerį ir paskatinkite už norimą veiksmą. Pridedu kelių triukų mokymo paaiškinimus.

Ėjimas greta

Pirmiausia mokau pozicijos, parodytos šiame video.

Skatinu šunį eiti aplink dubenėlį, spausdama klikerį už kiekvieną judesį, netgi lengvą galinių kojų pakėlimą kol priekines šuo laiko ant dubenėlio. Šunį skatinkite suktis į abi puses.

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Vėliau stovėkite arčiau šuns ir spauskite klikerį tada, kai šuo atsiremia į jūsų koją. Pratimo mokykite iš abiejų pusių. Vėliau dubenėlį keiskite žemesniu daiktu, galiausiai jį visai pašalinkite ir prašykite šuns, kad atsisėstų prie kojos. Pradėkite pamažu judėti ir skatinkite šunį už tai, kad jis atsisėda šalia jūsų. Pamažu ilginkite pratimo atlikimo laiką ir nepamirškite apdovanoti už akių kontaktą.

Stovėjimas ant priekinių letenų

Mokindama La ir Bu bei Bi naudojau du skirtingus metodus – La stovėsena atrodo gražiau, nes galinės kojos labiau įtemptos, tačiau treniruotės truko daug ilgiau ir La sunkiai išlaikydavo pusiausvyrą, todėl Bu mokiau kitaip (šiam šuniui išlaikyti balansą dar sunkiau, nes Bu yra didesnė ir sunkesnė už La).

La mokiau taip: pirmiausia išmokiau paliesti mano ranką galine koja. Ranką nuolat kėliau aukščiau ir aukščiau, kol šuniui fiziškai pasidarė per sunku. Tuomet mokėmės labai lėtai, kol La raumenys sustiprėjo ir ji pradėjo geriau balansuoti. La negali išbūti ant priekinių letenų labai ilgai, tačiau mano tikslas ir nebuvo ilgas stovėjimas.

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Bu ir Bi mokiau kitaip. Pradėjau nuo 2on2off pozicijos (kontaktinėms kliūtims to nenaudoju, tačiau šunys tai moka kaip papildomą komandą treniruotėms. Išmokau taip: pirmiausia šunį paskatinu užlipti ant pvz.: dėžės, o klikerį spaudžiu tuo momentu, kai šuo, norėdamas nulipti, galines kojas dar laiko ant dėžės, tačiau priekinėmis jau liečia žemę. Vėliau keliu reikalavimus ir mokau pirmiausia ant dėžės užkelti galines kojas). Pažiūrėkite šuniukų klasės video:

Kai šuo tai išmoksta, mokymas būna paprastas – tiesiog reikia po truputį aukščiau kelti objektą, ant kurio šuo turi užlipti, kol galiausiai šuo galės atsiremti į sieną. Vėliau mokymasis būna kiek lėtesnis, kol šuo sustiprėja tiek, kad galėtų išlaikyti balansą be atsirėmimo į sieną. Neskubėkite. Kad atpratintumėte šunį remtis į sieną, naudokite vis mažiau padedančius objektus – plonesnius medžius, tvoras ir pan.

Stovėjimas ant dviejų kairių/dešinių/įstrižų kojų

Šį triuką sugalvojau tuomet, kai pamačiau video apie vipetą, gyvenantį normalų gyvenimą po to, kai neteko abiejų kairių kojų. Pirmiausia mokiau Bu, nes ji žinojo kiekvienos kojos „vardą“. Tiesiog pasakydavau „vienas“ ir „trys“. Klikeriu pažymėdavau tą momentą, kai „trečia“ koja kilo aukštyn, o „pirma“ koja dar buvo nenusileidusi ant žemės. Trukome ganėtinai ilgai, todėl La ir Bi sugalvojau kitokį metodą, kuris buvo daug greitesnis. Iš esmės mokiau taip pat, kaip ir stovėti ant priekinių kojų, tiesiog pradėjau su 2on2off poziciją šonu (kairės kojos ant žemės, dešinės kojos aukščiau). To mokinti galima taip: kai šuo turi atsistoti ant objekto, pvz.: knygos visomis keturiomis kojomis, o po to knygą keisti mažesne tol, kol dvi kojos netilps ir spausti klikerį tada, kai dvi kojos yra ant knygos, dvi – ant žemės. Tuomet objektą, ant kurio šuo laiko kojas, nuolat kelti ir pakreipti nuožulniai, kad šuo ant jo nebestovėtų, o tiesiog į jį remtųsi. Tai nėra sudėtinga, tačiau šiek tiek užtrunka, kol šuo pradeda išlaikyti pusiausvyrą. Vis dėlto, tai lengvesnis triukas, negu stovėjimas ant priekinių letenų.

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Kad šuo keltų „įstrižas“ kojas, mokymas netgi lengvesnis – vieną galinę koją šuo turi kelti ant dėžės/atremti į sieną, o priekinės kojos pakėlimo prašau atskira komanda. Vėliau ilginu laiką, kai abi kojos yra pakeltos. Galiausiai atsitraukiame nuo sienos.

Visos kojos dubenėlyje

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Tai lengvas triukas. Tiesiog pradėkite su didesne dėžute/dubenėliu ir pagirkite, kai šuo įlipa visomis kojomis. Vėliau pamažu sunkinkite pratimą, vis mažindami dėžės/dubenėlio dydį.

Šuoliai

Tai iš tiesų buvo La mintis. Kartą ji bandė šokti man į glėbį, tačiau aš nespėjau sureaguoti ir nepagavau jos, todėl ji tiesiog atsispyrė nuo manęs. Pagyriau La už šį bandymą ir po kelių bandymų jau turėjau naują triuką. Borderkoliams taip lengvai nesisekė, todėl turėjau jiems padėti. Pirmiausia sėdėjau ant sofos kviečiau šokti į glėbį ir nuviliodavau nuo savęs su žaislu, kaip parodyta video (4:30). Vėliau tiesiog sėdėjau aukščiau ir aukščiau, rėmiausi į sieną, o galiausiai stovėjau visu ūgiu. Šis triukas nėra sunkus, tačiau labai patiks šunims, mėgstantiems šokinėti.

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Manau, kad kaip mokyti kitų triukų, sugalvosite patys – čia ne astrofizika, triukų mokymas nėra sudėtingas, jam tiesiog reikia šiek tiek laiko. Svarbiausia, kad būtų smagu!

Kiek užtrukau, kol išmokiau visų šių triukų? Vis mažiau ir mažiau su kiekvienu nauju triuku. Šunis išmokome mąstyti – ir jie tą tikrai daro!

Kiek triukų galiu išmokinti savo šunis? Tiek, kiek tik sugalvosiu. Kai nieko geresnio nesugalvoju, tiesiog stebiu jų elgseną ir pažymiu norimą veiksmą. Mokomės tam, kad jie jaustųsi svarbūs, protingi ir reikalingi. Manau, kad tavo šuniui  svarbu išmokti valdyti savo kūną ir mąstyti. Tai – tarsi papildomas mokymas dėl varžybų – visi raumenys nuolat dirba, šuo apsaugomas nuo traumų. Triukai svarbūs ir seniems šunims, nes taip šie šunys mąsto ir juda – tai leidžia jiems išlikti sveikiems ir žaismingiems.

Stengiuosi kiekvieną dieną su šunimis atlikti bent po kelis triukus, ypač jeigu dėl prasto oro negalime veikti nieko kito. Triukai nuostabūs tuo, kad jiems nereikia nei didelės erdvės, nei specialios įrangos. Mažo buto kambario užteks nors ir 1001 triukui!

LoLaBuLand.com

LoLaBuLand.com

Taigi, nėra jokio pasiteisinimo, kodėl šuns nereikia mokyti triukų! Tiesiog bandykite ir garantuoju, kad ir jums, ir šuniui bus smagu – aš netgi tapau priklausoma nuo triukų mokymo… Maniau, kad man greitai pritruks idėjų ir triukų mokysiu vis mažiau. Tačiau viskas yra kitaip – netgi pradėjau atskirą triukų mokymo kursą.

Daugiau idėjų triukams rasite čia: video puslapis.

Informacija su leidimu gauta iš LoLaBu Land (autorė Silvia Trkman)

Vertė Gabija Vyšniauskaitė fumfels.tk

Įrašo “Triukų mokymas” komentarų: 1

  1. emilija :D
    2013-12-11

    gaila mano suo per jaunas bet jinai uzaugs didele nes ji vokeciu aviganis. dabar jin moka sedeti duoti letena ir i vieta arba, viska daryti vietoje vietoje visi tris taip va sakau eik i veta ir vetoi sedeti ir sededama duok letena :3

Komentarai:

Informacija

Paskelbta 2013-02-10, paskelbė kategorijoje Agility, Komandos, Pratimai, Silvia Trkman (LoLaBu Land), Video, Šuniukai, Žaidimai ir pažymėjo , , .

Temos