Fumfels

Apie agility lietuviškai – dabar jau ir Facebook'e! –> Fumfels

Klikerio metodika (II dalis)

I DALIS

Tęsiame straipsnį apie klikerio metodiką.

Patarimai:

1. Dresūrą pradėkite nuo lengviausių veiksmų, kuriuos šuo atlieka pats – pasižiūri į jus, atsisėda, ištiesia leteną ir pan.

2. Blogą elgesį pataisysite skatindami gerą elgesį. Pvz.: jeigu šuo tempia pavadį, nebarkite jo už tai, o paspauskite klikerį, kai pavadėlis bus laisvas ir paskatinkite šunį skanėstu bei žodiniais pagyrimais, paglostymais.

3. Kelkite reikalavimus – jeigu prieš mėnesį užteko, kad šuo gali išsėdėti pora sekundžių, mokykite šunį, kad jis galėtų sėdėti vietoje pusę minutės. Tačiau neapsunkinkite užduočių, kad šuo neprarastų entuziazmo.

4. Pradžioje dirbkite tylioje, ramioje aplinkoje, vėliau, kai šuo jau supras, ko iš jo norite, galėsite mokyti prie daugiau dirgiklių, pvz.: kitų šunų.

5. Patarimas: duokite skirtingą skaičių skanėstų. Kartais atiduokite du gabalėlius, kartais tris, o kai šuo veiksmą atliks itin gerai – apdovanokite „jackpot‘u“ – atiduokite visą saują skanėstų! Svarbu, kad šuo nežinotų, kada tiksliai ir kiek skanėstų gaus – tikėdamasis „jackpot‘o“ jis stengsis dirbti geriau. Jūsų tikslas – kad kiekvieną treniruotę šuo nors truputėlį geriau atliktų norimą pratimą.

6. Mokydami naudokite maistą, skanesnį už įprastai šuniui duodamą ir tokį, kokį jis gaus tik dresūros metu. Kuo sudėtingesnėje aplinkoje dirbate, tuo skanėstai turi būti vertingesni – kambaryje gali užtekti sauso maisto gabaliuko, o lauke, kur vaikšto kiti šunys, neškitės sūrio ar mėsos. Galite visą šuns paros normą jam atiduoti tik per treniruotes. Jeigu naudojate daug skanėstų, sumažinkite sauso maisto porciją (kitaip šuo gali nutukti).

7. Skanėstą (žaislą) atiduokite įvairiais būdais – meskite link/tolyn nuo šuns, paduokite iš rankos.

8. Prieš atiduodami skanėstą, būtinai pagirkite šunį žodžiu, paglostykite jį, kad paskatinimas žodžiu jam būtų taip pat laukiamas, kaip ir skanėstas. Paskatinimas gali būti ne tik maistas ar žaislas, bet ir bet kas, ko šuo nori. Pvz.: išlaukite, kol šuo pagal komandą atsisės, o tada leiskite jam bėgti pasisveikinti su kitu šunimi. Jeigu šuo mėgsta žaislus, galite vietoj skanėsto jam mesti žaislą.

Paja filmavime

Pirmiausia Paja išmoko atlikti komandas namų aplinkoje, o vėliau mokėmės prie įvairių dirgiklių.

9. Nereikalaukite iš šuns tęsti veiksmą po klikerio paspaudimo. Klikerio garsas šuniui reiškia veiksmo pabaigą ir apdovanojimą, todėl pageidaujamą veiksmą šuo nutraukia.

10. Jeigu šuo suklysta kelis kartus iš eilės, palengvinkite užduotį. Kitaip augintinis gali prarasti entuziazmą ir daugiau nebandys įvykdyti komandos.

11. Nepavykusius bandymus ignoruokite arba sakykite linksmą „oi“. Jokiu būdu negalima sakyti griežto „ne“ – šis žodis mokant klikeriu nereikalingas.

12. Jeigu suklysite ir paspausite klikerį ne laiku, vis tiek turite paskatinti šunį, kad jis ir toliau reaguotų į klikerio garsą kaip į žodžius „geras šuo“.

13. Jeigu šuo atliko veiksmą ypatingai gerai (greitai, tiksliai) ir norite jį labiau paskatinti, nespauskite klikerio daug kartų, o duokite daugiau skanėstų, ilgiau glostykite ir girkite šunį.

14. Mokykite trumpai. Šuo daugiau išmoks per keturias 5 min. trukmės treniruotes nei per vieną 30 min. trukmės pamoką.

15. Stenkitės mokyti be pavadėlio. Jeigu bijote, kad šuo pabėgs, prisitvirtinkite pavadėlį prie diržo. Nelieskite pavadžio rankomis ir juo nekoreguokite šuns elgesio.

16. Jeigu turite kelis šunis, mokinkite juos atskirai, geriausia su skirtingą garsą turinčiais klikeriais.

17. Klikeriu fiksuokite ir atsitiktinius gerai šuns atliktus veiksmus – pvz.: atsisėdimą prie jūsų, pažiūrėjimą į veidą ir pan. Taip paskatinsite gerą šuns elgesį. Teko girdėti, kad šeimininkai netgi išmokė šunis atlikti „reikaliukus“ pagal komandą.

18. Patikrinkite, ar šuo tikrai išmoko komandą. Liepkite ją atlikti 5 kartus iš eilės. Kai šuo gerai supranta, ko iš jo reikalaujate, komandą atliks teisingai visus 5 kartus.

19. Jeigu šuo jautriai reaguoja į klikerio garsą, įdėkite jį į kišenę ir spauskite mygtuką, klikerį laikydami kišenėje. Tai šiek tiek sušvelnins garsą. Vėliau, kai šuo pripras prie švelnesnio garso, galėsite klikerį ištraukti iš kišenės. Jeigu šuo vis dar labai jautriai reaguoja į garsą, naudokite i-click formos klikerį (skaitykite toliau) – jis tylesnis nei įprasti klikeriai.

Kur ir kokį klikerį pirkti?

Klikeris kainuoja nuo 5 iki 20 Lt, priklausomai nuo to, kur ir kokį modelį perkate. Jeigu negalite įsigyti klikerio, tačiau nekantraujate pradėti, galite improvizuoti ir naudoti paspaudžiamą tušinuką, tačiau originalaus klikerio patogumu ir panaudojimo galimybėmis jis nepakeis.

I-click formos klikeris

turbūt pati patogiausia ir funkcionaliausia klikerio forma – jį galima paspausti nykščiu, alkūne, pėda, keliu (priklausomai nuo to, kokios komandos mokote). Tokios formos klikerį naudoju jau apie 2 metus ir rekomenduoju kitiems. I-click klikeris kainuoja 15-20 Lt. Originalus Karen Prayor klikeris 3-5 Lt brangesnis nei kitų firmų šios formos klikeriai, tačiau esminio skirtumo tarp jų nėra, tiesiog K. Pryor klikeriai keliais gramais sunkesni ir turi firmos logotipą. I-click klikerių galite rasti šunų parodose, interneto parduotuvėse arba užsisakyti pas mus 🙂 Rašykite fumfels@yahoo.com

i-click

i-click

Taip pat yra serija i-click formos klikerių, skirtų itin jautriems šunims. Tokie klikeriai yra tylesni ir švelnesnio garso. Visi i-click‘ai yra pakankamai tylūs, kad juos būtų patogu naudoti patalpoje.

Dėžutės (kauliuko) formos klikeris

Pirmiausia pirkau tokį klikerį, nes i-click man pasirodė nevertas didesnės kainos 🙂 Naudojau apie pusę metų, kol plokštelė viduje užstrigo. Tokie klikeriai dažniausiai sunkiai spaudžiami, be to, jie netiks šeimininkėms ilgais nagais – galima labai skaudžiai nusilaužti nagą spaudžiant klikerio plokštelę. Be to, dėžutės formos klikeriai paprastai turi stiprų garsą, todėl netiks jautriems šunims ir nėra patogūs naudoti patalpoje, tačiau puikia tinka dresūrai lauke. Privalumas toks, kad šių klikerių būna daugumoje zoo prekių parduotuvių, šunų parodų. Kainuoja 5-10 Lt. Be to, kai kuriems šunims stipresnis klikerio garsas yra tinkamesnis (pvz.: jeigu augintinis turi klausos sutrikimų). Kai kurie kauliuko formos klikeriai turi svirtelę, reguliuojančią garso stiprumą.

Dogtraining.net

Dogtraining.net

Kitų formų klikeriai

Yra įvairių formų ir skirtingų gamintojų klikerių – kai kurie turi du mygtukus (skirtingi garsai dviejų šunų dresūrai), kiti sujungti su švilpuku. Rinkdamiesi klikerį patikrinkite mygtuką – jis turi būti paspaudžiamas nesunkiai ir turėtų būti nelabai garsus (jeigu jį naudosite patalpoje). Patikrinkite, ar yra skylutė perverti virvelei (apyrankei). Net jeigu klikerio su apyranke nesidėsite prie rankos, su prisegta apyranke ar virvele jį patogiau paimti.

Klikeris su virvele

Klikeris su virvele

Fumfeliai linki sėkmės mokantis su klikeriu! Jeigu turite klausimų, pastabų, komentarų ar norite pasidalinti, ką išmokote su klikeriu – lauksime jūsų žinučių Fumfels Facebook paskyroje arba straipsnio komentaruose.

Autorius: Gabija Vyšniauskaitė, www.fumfels.tk ir FUMFELS FB

Komentarai:

Informacija

Paskelbta 2013-02-02, paskelbė kategorijoje Agility, Gabija Vyšniauskaitė, Komandos, Naujokams ir pažymėjo , , , , .

Temos