Fumfels

Apie agility lietuviškai – dabar jau ir Facebook'e! –> Fumfels

Klikerio metodika (I dalis)

Klikeris – tai nedidelė „dėžutė“ su metaline plokštele/mygtuku. Paspaustas klikeris trakšteli.

Klikeriai

Klikeriai

Klikerio dresūra remiasi tik teigiama motyvacija – šuo skatinamas mokytis dėl to, kad už tai bus apdovanotas paglostymu, pagyrimu ir skanėstu. Paprastai klikeris naudojamas įvairių triukų mokymui, su juo dažnai dresuojami agility šunys, taip pat skatinami nedrąsūs keturkojai. Yra netgi specialūs, tylesnį garsą skleidžiantys klikeriai, skirti ypač jautriems šunims, kuriuos gali trikdyti stipresnis garsas.

Klikerio metodika ypatinga tuo, kad ja mokomi ne tik šunys, bet ir katės, pelės, arkliai, delfinai, akvariumo žuvytės… Ši metodika netgi buvo pritaikyta mokyti vaikus, kuriems labai sunkiai sekėsi rašyti. Mokymas klikeriu remiasi pageidaujamo elgesio sustiprinimu (paskatinimu). Šuo tik skatinamas, niekada nebaudžiamas už neteisingą veiksmą (jis pats save „nusibaus“, negaudamas skanėsto).

Pirmiausia šuniui reikia parodyti, kad klikerio garsas reiškia „geras šuo“. Skirkite laiko šuns supažindinimui su klikeriu. Pasiimkite keliolika skanėstų (geriausiai tinka nedideli, greitai suvalgomi kąsniukai, pvz.: sūrio gabalėliai). Paspauskite klikerį, paglostykite šunį ir duokite skanėstą. Pakartokite bent 5 kartus ir leiskite šuniui pailsėti. Vėliau pakartokite pratimą. Po kelių treniruočių šuo turėtų susieti klikerio garsą su paskatinimu (galite patikrinti – paspauskite klikerį ir stebėkite, ar šuo ateina prie jūsų atsiimti skanėsto). Kuo geriau šuo supras, ką reiškia klikerio garsas, tuo lengviau jam seksis mokymasis šia metodika, todėl supažindinimui su klikerio garso reikšme skirkite bent kelias treniruotes.

Klikeriu galima pradėti mokyti bet kokio amžiaus augintinį, tačiau greičiausiai mokosi jauni gyvūnai. Skanėstams netinka trupantis maistas, nes šuo nuolat bandys rinkti trupinėlius.

Mokymo eiga:

1. Supažindinate šunį su klikeriu (net jeigu jis ir žino, kas tai yra, nepakenks prieš treniruotę tai dar kartą priminti, kitaip sakant, „pakrauti klikerį“).

2. Suskaidykite norimą atlikti veiksmą į mažus žingsnelius – pvz.: mokysite šunį paimti žaislą nuo žemės. Spausite klikerį už ėjimą prie žaislo, už jo pauostymą, palietimą nosimi, lyžtelėjimą ir t.t. veiksmus, kol šuo paims žaislą.

3. Klikerį spauskite tiksliai norimo veiksmo metu, ne prieš jį ir ne po jo.

4. Tik tada, kai šuo nuolat pats „siūlys“ veiksmą (pvz.: paims žaislą į dantis), įveskite žodinę komandą. Nuo dabar apdovanokite tik už tuos žaislo paėmimus, kurie seks po jūsų komandos.

Pavyzdžiui, pabandykite šunį išmokyti komandos „akys“ (kad šuo žiūrėtų jums į akis). Nieko nesakykite šuniui, laukite, kol jis pats pasiūlys norimą veiksmą. Pirmiausia klikerį spauskite už tai, kad šuo galvą pasuka į jūsų pusę. Gausiau apdovanokite šunį tada, kai jis nors ir sekundės dalį žvilgteli į jūsų veidą. Vėliau apdovanokite tik už tuos bandymus, kai šuo pažiūri į veidą (neužtenka pasukti galvos į jūsų pusę). Kai šuo supras, ko iš jo norite, pamažu kelkite reikalavimus ir spauskite klikerį tik tada, kai šuo į jus žiūrės 1 ar 2 sekundes. Laiką pamažu ilginkite, tačiau kartais pagirkite už 1 sekundę, kartais už 5, o kartais už 2 – kad šuo niekada nežinotų, po kiek laiko gaus skanėstą ir jo lauktų.

Dabar jau galite įvesti komandą „akys“ ir apdovanoti šunį tik tuomet, kai jis, išgirdęs komandą, pažiūrės jums į akis. Dar vėliau, kai šuo užtikrintai atliks komandą, klikerio spausti nebereikės, tačiau paskatinti šunį bent žodžiu – būtina.

Jeigu pačioje mokymo pradžioje šuo niekaip neatsisuka į jus, galite švelniai paskatinti šį veiksmą pavadžiu ar tyliai pašaukti šunį vardu, tačiau stenkitės, kad pagalbos „iš šalies“ būtų kuo mažiau – kuo mažiau padėsite pradžioje, tuo daugiau šuo mąstys pats.

Beje, šeimininkui taip pat pravartu pasimokyti klikerį spausti laiku ir stebėti šunį. Galite pasipraktikuoti stebėdami laikrodžio rodykles – pvz.: kai sekundžių rodyklė pasieks 3, 6, 9 ir 12, spauskite klikerį. Taip pat galite bandyti lavinti reakciją su televizoriumi – kai tik serialo veikėjas pradeda kalbėti, spauskite klikerį. Derėtų pastebėti, kad per šias treniruotes šuo turi būti atskirai ir klikerio negirdėti.

Su laiku išmoksite tiksliai spausti klikerį, o šuo vis geriau supras, ką jis reiškia. Galėsite išmokyti daug sudėtingesnių komandų. Pradėjusi dresuoti su klikeriu, pirmiausia Pają išmokiau apsiversti (ji jau mokėjo pagrindines komandas), vėliau išmokiau užsidaryti į transportavimo dėžę ir lipti į medį atbulomis. Atkreipkite dėmesį, kaip vizga šuns uodega – Paja žino, kad tuoj gaus skanėstą:

Kad Paja išmoktų užsidaryti į dėžę, pirmiausia ją išmokiau atskirų veiksmų – paimti ir tempti virvelę, įlįsti į dėžę ir po komandos išlįsti. Tik tuomet šiuos veiksmus jungiau į vieną grandinę.

Įdomu tai, kad spaudžiant klikerį ne laiku, šuo gali išmokti visai kito veiksmo, nei norėjote. Pvz.: mokiau Pają, kad ji stovėtų ant galinių kojų. Ji suprato, kad reikia pakėlus snukį taukštelėti dantimis (negirdėdama taukštelėjimo nejučiomis jį užfiksavau klikerio garsu). Teko kuriam laikui nesimokyti šios komandos, kad ji pamirštų apie taukšėjimą 🙂 Taip pat, kai mokiau, kad po komandos „Pas mane“ Paja atsisėstų, ji suprato, jog skanėstą gauna už tylų zirzimą, kurį aš išgirdau tik vėliau 🙂  Todėl svarbu stebėti šunį ir spausti klikerį tiksliai – taip šuo mokysis daug greičiau.

II DALIS

Autorius: Gabija Vyšniauskaitė, www.fumfels.tk ir FUMFELS FB

Komentarai:

Informacija

Paskelbta 2013-01-27, paskelbė kategorijoje Agility, Gabija Vyšniauskaitė, Komandos, Naujokams, Pratimai ir pažymėjo , , , .

Temos