Fumfels

Apie agility lietuviškai – dabar jau ir Facebook'e! –> Fumfels

Pagrindinės narvo taisyklės (I dalis)

II DALIS

III DALIS

Nustatykite taisykles patikimam kontaktui

Svarbu jauną šuniuką išmokyti išbūti vienoje vietoje, prieš pradedant jį supažindinti su agility įranga.

Kad trasoje turėtumėte tvirtą kontaktą su šuniuku, jis turi sugebėti laukti (sėdėdamas, gulėdamas ar stovėdamas – tai jūsų pasirinkimas) apie 30 sekundžių netgi prie stiprių dirgiklių. Norite šuniuko, kuris lėks nuo starto linijos, kai tik duosite komandą bėgti, šuniuko, kuris gali pagal jūsų kūno kalbą suprasti, į kurią pusę bėgti? Skaitykite toliau. Nors ši programa skirta jauniems šuniukams, ją puikiai galima pritaikyt ir suaugusiam šuniui, kad jis gautų komandos „vieta“ pagrindus.

Naudokite narvo komandas, kad šuo išmoktų sėdėti, kol jūs ateinate iki narvo ir atidarote jo dureles. Šuo turi laukti jūsų komandos. Tam geriausia turėtų metalinį narvą, kad visuomet matytumėte, ką šuo veikia ir galėtumėte lengviau jį paskatinti. Narvo komandos pasitarnaus mokinantis agility, be to, šuo išmoks, kad negalima išbėgti iš narvo, kol jūs to neleidote. Jeigu šuniukas su narvu dar nėra apsipratęs, pirmiausiai skirkite šiek tiek laiko, kad augintinis narve jaustųsi jaukiai. Yra šunelių, kurie patys neis į narvą. Tokiu atveju augintinį tiesiog įdėkite į narvo vidų. Tai – laikinas sprendimas: vis tiek reikės išmokyti šunelį lįsti į narvą pagal komandą. Mokymą galima pradėti tik tada, kai augintinis narvo nebijo.

Mokykite akių kontakto

Pirmosiomis šuniuko gyvenimo kartu su jumis savaitėmis, turite pradėti mokymą namuose. Pradėkite nuo akių kontakto, kai šunelis yra ne narve. To reikės tolesniame mokyme.

  • Kai sėdite ant kėdės ar ant žemės, o šuniukas žiūri į jus, paskatinkite jį (spauskite klikerį). Šiuo metu nelabai svarbu, kur konkrečiau šuo žiūri. Fiksuokite jo žvilgsnį į jus ir apdovanokite už dėmesio sutelkimą.
  • Vėliau apdovanokite tik už žiūrėjimą aukščiau. Jeigu šunelis žiūri į jūsų pėdas, apdovanokite, kai jis pakels žvilgsnį – pvz.: pakels akis iki blauzdų, vėliau kelių ir t.t.), kol žvilgsniu pasieks veidą. Tuomet apdovanokite konkrečiai už akių kontaktą. Apdovanodami nepamirškite, kad visos 4 šuniuko kojos turi būti ant žemės.
  • Kai turėsite tikslų akių kontaktą, pradėkite ilginti jo trukmę. Pirmiausia, kai tik sulaukiate akių kontakto, paskatinkite šuniuką. Vėliau palaukite sekundę, pusantros ir t.t., kol šuniukas išmoks į jus žiūrėti 2-3 sekundes. Dabar jau galite pradėti „gaudyti“ akių kontaktą, kol šuniukas yra narve.
  • Taip pat dirbkite ir už narvo ribų bei skirtingose vietose, prie skirtingų dirgiklių. Įveskite akių kontakto komandą.

Akių kontaktas, kai stovite priešais narvą

Paskatinimas. Iš pradžių paskatinimui naudokite maistą (maždaug penkiems akių kontakto pakartojimams). Šeštąjį kartą kliktelkite ir atidarykite narvo duris, išleiskite šuniuką. Kai šuo jau mokės užmegzti akių kontaktą, kaip apdovanojimą naudokite narvo durų atidarymą. Skatindami maistu, galite daryti daugiau komandos pakartojimų.

Visi šuniukai nori vieno: kai jie mato jus už narvo grotų, jie nori išlįsti iš narvo ir bendrauti su jumis arba tyrinėti aplinką. Naudokite tai kaip paskatinimą. Šuniukas parodo tai, ko jums reikia – akių kontaktą – jūs suteikiate šuniukui tai, ko nori jis – laisvę.

Elgseną suskaidykite į mažus žingsnelius.

Progresas bus smulkus – toks, kuris kiekvieną kartą paskatintų šuniuką elgtis tinkamai ir sulaukti paskatinimo. Jūsų tikslas – padaryti taip, kad šuniukas mąstytų „Taip, aš galiu tai padaryti, juk tai lengva!“. Jeigu šuniuko nepaskatinsite už mažus laimėjimus, šuniukui, kaip ir jums, mokymasis atsibos. Prisiminkite – jūs jau parodėte šuniukui, kad už akių kontaktą jis paskatinamas, taigi, mažylis jau supranta, už ką gali gauti skanėstą.

  • Turėkite pasiruošę bent 5 skanėstus.
  • Prieikite prie narvo (nieko nesakykite, komandos nereikia) ir, kai šuniukas jums parodys ką nors panašaus į akių kontaktą, paskatinkite jį. Tai – pirmas kartas, kai mokote akių kontakto iš narvo, todėl nesitikėkite tokio gero rezultato kaip už narvo ribų. Pakartokite šį pratimą pora kartų. Tuomet pakelkite reikalavimus ir apdovanokite tik už tikslesnį akių kontaktą. Būkite teisingi – reikalavimus kelkite pamažu, kad šuniukui neatsibostų ir kad jis sugebėtų juos įvykdyti.
  • Kai 5 kartus apdovanosite maistu, atidarykite narvą ir išleiskite šuniuką (patariame iš karto vesti mažylį į lauką „reikaliukams“).
  • Raktas į sėkmę – praktika, praktika ir dar kartą praktika. Štai kodėl jūs pradedate skatinti maistu ir tik vėliau apdovanojate šuniuką išėjimu iš narvo. Kartoti, kartoti, kartoti – štai, kaip reikia mokytis.
  • Kai šuniukas jums rodo aiškų akių kontaktą, ilginkite jo laiką.
  • Kai šuniukas supranta žaidimo taisykles, nebeskatinkite maistu. Dabar paskatinimui naudokite išleidimą iš narvo.
  • Narve nereikalaukite ilgesnio akių kontakto. Dabar jau turite nedidelę kontrolę ir šuniukas pradeda suprasti, jog reikia pasėdėti narve ilgiau tokiose situacijose, kai dauguma šeimininkų tiesiog išleistų šunį iš narvo. Jūsų tikslas dabar – įtvirtinti sėdėjimo įgūdžius.

Sėdėjimas, kai jūs stovite priešais narvą

Prieš reikalaudami sėdėjimo narve, turite išugdyti šį įgūdį už narvo ribų. Pirmiausia sąmoningai neprašykite šuns atsisėsti, kai rodote jam narvą. Jūsų tikslas nėra šuniukas, kuris sėdi tik pagal komandą. Jūs norite parodyti šuniukui, kad narvas siejasi su savikontrole ir kad narve būdamas ramus jis gali vėliau gauti tai, ko nori – laisvę. Savikontrolė jaunam šuniukui yra sudėtingiausia. Turite paskatinti augintinį, kai jis narve elgiasi ramiai.

Atkreipkite dėmesį: savikontrolei nereikia jokios komandos – juk norite, kad šuniukas išmoktų kontroliuoti savo elgesį pats (jeigu jis ramiai sėdi, nutiks kas nors gero). „Kas nors gero“ paskatina mažylį ir toliau kartoti tinkamą elgesį. Kuo daugiau kartų elgesys bus paskatintas ir pakartotas, tuo dažniau šuniukas jį rodys. Jūsų tikslas – skatinti šuniuką taip, kad jis be komandos atsisėstų narve, kai jūs stovite priešais jį.

  • Pasiruoškite 5 skanėstus paskatinimui
  • Apdovanokite šuniuką, kol jis dar sėdi, tačiau, jeigu jis po kliktelėjimo atsistoja, vis tiek turėsite jį apdovanoti. Jeigu šuniukas nusprendžia ir toliau sėdėti, paskatinkite dar kartą.
  • Tęskite, kol baigsite skanėstus. Tuomet išleiskite šuniuką.
  • Kai šunelis atsisės jums atsistojus prieš narvą, pereikite prie kito mokymo etapo.

Komanda „Laisvai“

Pridėkite komandą „laisvai“, kai šuniukas automatiškai atsisėda jums artėjant prie narvo. Komanda „laisvai“ bus naudojama prieš išleidžiant šuniuką iš narvo. Kai šuniukas atsisėda, kliktelkite, pasakykite „laisvai“ ir išleiskite augintinį. Jis jau žino, kad durų atidarymas reiškia išėjimą iš narvo – jūs tiesiog pridedate žodinę komandą tam išėjimui. Pasakykite komandą ir tik tuomet atidarykite duris.

Nuo dabar skatinkite šuniuko bendravimą su jumis už narvo ribų. Galite liepti atsisėsti (būtinai paskatinkite už komandos vykdymą). Pažaiskite su augintiniu – tinka bet koks žaidimas, kuris sudomintų mažylį. Žaidimas sustiprins jūsų ryšį su augintiniu ir parodys jam, kad šeimininkas siejasi su gerais dalykais – tai svarbu ne tik įprastiniame šuns gyvenime, bet ir agility trasoje, nuo pat starto linijos.

Autorė Nancy Ouellette

Nancy Ouellette domisi šunų elgesiu ir mokymosi galimybėmis. Ji sportuoja su dviem borderkolio-Džeko Raselo terjero mišrūnais. Nancy ruošia šunis bendram paklusnumui, aglity ir flyball.

Šis straipsnis perspausdintas su leidimu iš Clean Run žurnalo, www.cleanrun.com

Vertė Gabija Vyšniauskaitė fumfels.tk

Komentarai:

Informacija

Paskelbta 2012-10-21, paskelbė kategorijoje Agility, Clean Run, Komandos, Naujokams, Šuniukai, Žaidimai.

Temos